Oli muistaakseni vuosi 2015 tai 2016 ja olin juuri aloittanut silloisessa uudessa työssäni innokkaana ja energiaa täynnä. Koska rooli oli tuolloin melko tuore, muotoutui se matkanvarrella oman näköisekseni. No, kaikessa uudessa on aika usein alussa omat haasteensa ennen kuin homma lähtee rokkamaan ja niinpä minullakin oli alkuhaasteita uudessa työroolissani.

Äkkiä huomasin olevani tilanteessa, jossa töihin lähtö aamuisin oli aina vian raskaampaa ja se into ja energia, jolla olin työssä aloittanut, alkoi olla loppuun käytetty  ja mieli väsynyt.

Noina aikoina osallistuin onnekseni yhteen  pitkään NLP koulutukseen ja luulenpa että tuo koulutus auttoi minua löytämän jälleen sen ilon, joka oli hiipunut matkanvarrella , mutta joka asui minussa yhä jossain syvällä sisimmässäni. Erityisesti yksi mielikuvaharjoitus jäi mieleeni noilta ajoilta, koska sen tehtyäni tapahtui merkittävä muutos parempaan eräässäkin ihmissuhde draamassa, jota kävin silloin töissä läpi.

Jotta saisimme ajatuksin muutettua arkeamme, vaatii se ripauksen mielikuvittelu taitoa eli sitä taitoa, joka lapsilla on luonnostaan mutta joka aikuisilla usein unohtuu elämän pyörityksessä.  Voi miten paljon helpommin moni asia menisikään, kun sitä muokkaisi hieman ajatuksissaan, antaisi sille kenties väriä, muotoa, uutta ääntä tai muuten vaan pyrkisi vaikuttamaan kokemukseen mielikuvittelemalla. Myös huumorin keinot auttavat monessa tilanteessa ja heittäytyminen ja näkökulmien vaihtaminen. Meillä on paljon opittavaa lapsilta, joille kaikki on vielä avointa ja mahdollista, ja jotka ennakkoluulottomasti heittäytyvät uutta oppimaan.

Koska tuo kolmen näkökulman harjoitus oli minulle todella merkityksellinen aikoinaan ja sen avulla opin ymmärtämään toista ihmistä entistä paremmin, haluan jakaa sen nyt tässä sinullekin, josko saisit siitä vinkkejä oman haastavan tilanteesi läpikäyntiin.

Kolme näkökulmaa – harkka

  1. Aseta kolme tuolia rinkiin lattialle.
  2. Astu sitten johonkin sopivaan kohtaan lattialla ja elävöitä mieleesi joku sinun ja toisen henkilön välinen  asia tai  ristiriita, jota haluaisit tutkailla tässä harjoituksessa.
  3. Kun tarina on mielessäsi vahvana, käy istumaan yhteen tuoleista ja kuvittele, että olet nyt se henkilö, jonka kanssa ristiriita tai tilanne on, jota haluat tarkastella. Istut ikään kuin hänen nahoissaan, koet hänen tunteensa, tunnet hänen kokemuksensa kehossasi, kuulet mitä hän siinä sanoo ja haistat kenties hänen parfyyminsä tai partavetensä tuoksun. Olet ikään kuin hän. Mitä huomaat? Mitä tunnet ja havaitset?
  4. Siirry seuraavaksi toiseen tuoliin, joka olet sinä itse. Elävöitä tilanne mielessäsi sinun näkökulmastasi, mitä koit tilanteessa, miltä tuntui kehossa, mitä näit, koit, kuulit, haistoit. Tunne oma kokemuksesi uudestaan. Mitä nyt huomaat? Havainnoit? Tunnet?
  5. Siirry sitten kolmanteen tuoliin, joka on tarkkailijan tuoli. Kuvittele, että katsot sinua ja toista henkilöä hieman kauempaa, tarkkailijana ja vain havainnoit mitä kahden ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa tapahtuu. Mitä huomaat? Mitä tunnet? Mitä havainnoit?
  6. Nouse sitten tuolilta pois ja siirry tuoliringin ulkopuolelle lattialle seisomaan : mitä havaitset ja mikä on nyt muuttunut mielessäsi, kun ajattelet sinun ja toisen henkilön välistä kommunikointia ?

Herkkyys ja aitous, supervoimat

Olin pieni tyttö, kenties vasta 3–4-vuotias kun jo vastasin ” en oo tyttö, oon poika! ” kun joku sanoi, että onpas siinä kiltti tyttö. Tämän olen kuullut omilta vanhemmiltani koska en voi tuollaista enää muistaa, niin paljon on vettä jo virrannut Vantaanjoessa noista...

lue lisää

Kevät on kasvun aikaa

Olen kulkenut pitkän matkan kohti NLP opettajuutta. Välillä on tullut kompasteltua  oikein huolella ja puhe on takertunut kurkkuun kun suuri intuitiivinen ilon tunne on täyttänyt sydämen. Olen pohdiskellut, välillä itkenyt ja välillä nauraa räkättänyt vatsa kipeänä....

lue lisää
Aivokemia ajatusten takana

Aivokemia ajatusten takana

Päässämme risteilee miljardeja aivosoluja joka ikinen päivä. Aina kun meille tulee joku ajatus, tapahtuu joko  solujen yhdistymistä tai sitten ei. Jotta elämä kuitenkin näyttäytyisi meille  hallitumpana kokonaisuutena ja voisimme kohdata vastoinkäymisetkin...

lue lisää
Tunne – mistä se tulee ja kauanko se kestää?

Tunne – mistä se tulee ja kauanko se kestää?

Istut bussissa matkalla töihin. Ulkona on vielä talvisen hämärää ja kanssamatkustajat istuvat hiljaa kukin omissa penkeissään puhelimen ruutua tuijotellen ja kuulokkeista jotain kuunnellen. Katselet ulos luontoon ja äkkiä mieleesi tulvahtaa kummallinen raskaus, jota...

lue lisää